EnglishEspañolGreek

Arty Grand Hotel

Η Λίμνη του Καϊάφα

Η Λίμνη του Καϊάφα, με τις θερμές πηγές που είναι γνωστές από την αρχαιότητα για τις ιαματικές τους ιδιότητες, είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του νομού Ηλείας. Το όνομά της έχει συσχετιστεί κατά την παράδοση στον γνωστό μας από την ιστορία του χριστιανισμού αρχιερέα που καταδίκασε τον Χριστό. Όταν, λοιπόν, ο Καϊάφας βρέθηκε κάποτε στην περιοχή θέλησε να πλυθεί στα νερά της λίμνης. Η κατάρα όμως που τον κατάτρεχε για τη σταύρωση του Χριστού μετέφερε στα νερά τη δυσοσμία της «σάπιας» ψυχής του.

Η λίμνη που έχει έκταση περίπου 2.000 στρέμματα περιβάλλεται από καταπράσινα και πυκνά πευκοδάση καθώς και ό,τι έχει απομείνει από τα καλάμια που παλιότερα καταλάμβαναν όλη τη νότια και νοτιοανατολική μεριά της. Την ανατολική της όχθη σχηματίζουν τα κοφτά βράχια του βουνού Λαπίθα που καθρεφτίζεται στα νερά της. Στο βουνό αυτό βρίσκονται τα δυο σπήλαια, το Σπήλαιο των Ανιγρίδων Νυμφών και το Γεράνιο Άνδρο, απ' όπου αναβλύζουν τα ιαματικά νερά της. Το ήρεμο και γαλήνιο τοπίο, συνδυάζει μοναδικά τη θάλασσα, την αμμουδιά και τα βουνά της Αχαΐας στο βάθος, το γειτονικό δάσος της Στροφιλιάς σε απόσταση αναπνοής και τον κάμπο του Ξηροχωρίου. Η λίμνη επικοινωνεί με ένα μικρό κανάλι με τη θάλασσα, το οποίο χρησιμεύει όταν τύχει να υπερχειλίσει η λίμνη στη διάρκεια του χειμώνα. Περίπου στη μέση της λίμνης βρίσκεται ένα μικρό νησάκι με το εκκλησάκι της Αγίας Αικατερίνης που του έχει δώσει και το όνομά του.

Αν σας αρέσει η πεζοπορία, θα ακολουθήσετε το σηματοδοτημένο μονοπάτι που ξεκινά από το Κάτω Σαμικό και καταλήγει στο αρχαίο κάστρο, σε ένα σημείο με υπέροχη θέα. Πλούσια σε υδρόβια ζωή, η Λίμνη Καϊάφα είναι όπως και οι γειτονικές της πολύτιμη για τη διατήρηση της ισορροπίας του περιβάλλοντος. Ανάμεσα στη λίμνη και τη θάλασσα απλώνεται ένα δάσος με πεύκα και κουκουναριές, αλλά και χαμηλούς θάμνους, όπως σχίνα και κρητικά σφενδάμια. Χαρακτηριστικό του τοπίου είναι οι αμμοθίνες που καταλήγουν στα καταγάλανα νερά του Ιονίου και είναι σε πολλά σημεία σπαρμένες με κρινάκια της θάλασσας και χαμηλά φυτά που αντέχουν στην ξηρασία και τη ζέστη της αμμουδιάς.

Η Τεχνητή Λίμνη Πηνειού

Η λίμνη που δημιουργήθηκε από φράγμα στο ποτάμι του Πηνειού δεν διαφέρει από τις εντυπωσιακές φυσικές λίμνες της περιοχής. Η εξαιρετική θέση της με τη θαυμάσια θέα, καθώς και η μικρή απόσταση από τα μεγάλα τουριστικά κέντρα του νομού και την αρχαία Ήλιδα την έχουν βάλει για καλά στο «παιχνίδι» του τουρισμού!

 

Λιμνοθάλασσα Κοτυχίου - Δάσος Στροφιλιάς

Το οικοσύστημα του Δάσους Στροφιλιάς και της Λιμνοθάλασσας Κοτυχίου προστατεύεται από τη Σύμβαση Ραμσάρ και το ΔίκτυοNatura 2000 ως υγροβιότοπος διεθνούς σημασίας. Κατατάσσεται, επίσης, στις ιδιαίτερα σημαντικές για τα πουλιά περιοχές (Important Bird Areas).

Στο μαγευτικό αυτό δάσος θα ανακαλύψουμε αιωνόβιες κουκουναριές, ύψους 20 και πλέον μέτρων, με στριφτές βελόνες. Σε αυτές φαίνεται να οφείλει το όνομά του. Θα το προσεγγίσουμε από την ακτή Καλογριάς, όπου θα απολαύσουμε το μπάνιο μας σε απίστευτες αμμουδιές με κρυστάλλινα νερά.

Η οικολογική μας ξενάγηση στο Δάσος της Στροφιλιάς περιλαμβάνει ήπιες πεζοπορίες σε δασικά μονοπάτια ή ποδήλατο σε χωμάτινους δρόμους, απολαμβάνοντας τη μυρωδιά του πεύκου.

Το σημαντικό αυτό δάσος συνεχίζεται ως τη λιμνοθάλασσα Κοτυχίου. To Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου - Στροφιλιάς είναι μια παραλιακή λωρίδα γης, έκτασης 19.000 στρεμμάτων, η οποία περιλαμβάνει τη Λιμνοθάλασσα του Προκόπου, τον Βάλτο της Λάμιας, τα υγρά λιβάδια και αρκετά κανάλια με νερό (φυσικά ή τεχνητά). Ακολουθεί το δεύτερο, εξίσου σημαντικό, κομμάτι του, η Λιμνοθάλασσα Κοτυχίου, που σχηματίζεται στα νότια. Η οικολογική του αξία είναι πολύ μεγάλη, καθώς εδώ βρίσκουν καταφύγιο πολλά είδη ζώων, πουλιών, ερπετών αλλά και φυτών. Στις αμμοθίνες (σε κάποιες από αυτές αφήνουν τα αυγά τους οι χελώνες Caretta - Caretta) θα συναντήσουμε και τους όμορφους κρίνους της θάλασσας.