EnglishEspañolGreek

Arty Grand Hotel

ΠΟΤΑΜΙΑ


Ο ποταμός Αλφειός

Ο επιβλητικός ποταμός Αλφειός δεν είναι μόνο ένα «ιερό» -σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες- ποτάμι, αλλά και ο μεγαλύτερος ποταμός της Πελοποννήσου, με συνολικό μήκος 110 χλμ. Το μήκος του μάλιστα τον κατατάσσει στην πέμπτη θέση των μεγαλύτερων σε μήκος ποταμών που τα νερά τους βρίσκονται αποκλειστικά στην ελληνική γη. Ο Αλφειός (Ρουφιάς ή Ροφιάς) γεννιέται κάπου κοντά στο Λεοντάρι της Μεγαλόπολης, στους πρόποδες του Ταϋγέτου. Αφού διασχίσει σχεδόν όλη την Ηλεία, χύνει τα νερά του στο Ιόνιο Πέλαγος στην περιοχή της Τριφυλίας, στον Κυπαρισσιακό κόλπο. Μάλιστα, ένα σημείο της διαδρομής του είναι υπόγειο, όπου δέχεται νερά από καταβόθρες, καθώς και από τη Λίμνη Τάκα.

Στη Μυθολογία, η προέλευση του Αλφειού είχε πολλές ερμηνείες: αναφέρεται συχνά ως γιος του Ωκεανού και της Τηθύος (όπως όλοι οι ποταμοί), αλλά και ως απόγονος του Ήλιου. Ο Αλφειός ήταν ο μεγαλύτερος ποταμός άρα και αυτός που άρμοζε στον αρχηγό των θεών, τον Δία. Κατά τη διάρκεια των γιορτών στην Ολυμπία αφιέρωναν στον Αλφειό πολλά δώρα που τα βύθιζαν στα νερά του. Ο Δίας, όμως, δεν ήταν ο μοναδικός θεός που σχετιζόταν με το ιερό ποτάμι. Στην κοιλάδα του Κάτω Αλφειού, στην Αλίφειρα, λέγεται πως γεννήθηκε η θεά Αθηνά, ενήλικη και οπλισμένη από το κεφάλι του πατέρα της Δία. Ερείπια του ναού της Αθηνάς σώζονται στη σημερινή Αλίφειρα.

Τόσο το γύρω φυσικό περιβάλλον, με την πλούσια βλάστηση, τα παραποτάμια δάση και τα άφθονα νερά όσο και τα χωριά των περιοχών που διασχίζει, κάνουν ξεχωριστή την επίσκεψη εδώ.

Ο Αλφειός διακρίνεται για την αργή ροή και την αφθονία των υδάτων του. Στον κύριο κορμό του συγκεντρώνονται τα νερά πολλών και σημαντικών παραποτάμων, όπως ο Λάδωνας, ο Λούσιος, ο Ερύμανθος και ο Ενιπέας. Χάρη στη μορφολογία του εδάφους, ο Αλφειός είναι από τα ποτάμια που χαρακτηρίζονται από την έντονη βλάστηση, όπου κυριαρχούν τα ανοιχτοπράσινα δάση της ιτιάς. Αυτό όμως που θα κερδίσει για πάντα την καρδιά σας είναι η κοιλάδα του Αλφειού, μια απλωτή και γεμάτη φως κοιλάδα που αποπνέει τη γαλήνη και την ηρεμία που χαρακτηρίζει πολλές περιοχές του Νομού Ηλείας.

Ο Αλφειός είναι από τα ποτάμια με πλούσια παραποτάμια βλάστηση, και μάλιστα ψηλά και λυγερόκορμα δέντρα που σχηματίζουν μικρά δάση. Το μεγαλύτερο παραποτάμιο δάσος είναι αυτό στη συμβολή του Αλφειού με το Λάδωνα. Το δέντρο που κυριαρχεί στην κοιλάδα και τις εκβολές του Αλφειού είναι η ασημοϊτιά, ένα δέντρο που αγαπά το νερό και είναι το μεγαλύτερο δέντρο της οικογένειάς της που μπορεί να φτάσει και τα 25 μ. Οι ρεματιές που καταλήγουν στον Αλφειό στολίζονται από πλατάνια, ενώ συχνά κοντά στις όχθες συναντάμε και πολλά σκλήθρα, ένα δέντρο που μοιάζει με τη λεύκα.

Στα μικρά κανάλια και τις λιμνούλες που σχηματίζονται εκεί όπου συναντιούνται οι παραπόταμοι με τον κυρίως ποταμό αναπτύσσεται ένα πολύτιμο οικοσύστημα, με πολλά πτηνά, ανάμεσά τους και σπάνια πουλιά, αμφίβια και ψάρια.

 

 

Ο ποταμός Νέδα

Η Νέδα είναι το μοναδικό θηλυκό ποτάμι, που μαγεύει με τις χάρες της και τον πιο επιφυλακτικό επισκέπτη. Καταρράκτες, πλούσια βλάστηση, ένα πανέμορφο φαράγγι, πέτρινα γεφύρια, ξωκλήσια. έργα της φύσης και του ανθρώπου που συνθέτουν μοναδικές εικόνες. Η Νέδα πηγάζει από το όρος Λύκαιο, κοντά στο χωριό Πέτρα, στα σύνορα Αρκαδίας και Μεσσηνίας, και στα 32 χιλιόμετρα που διασχίζει αποτελεί το φυσικό όριο των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας. Εκβάλλει στον Κυπαρισσιακό κόλπο. Η Νέδα, που έδωσε το όνομά της στο ποτάμι, ήταν Νύμφη των νερών και των ποταμών και μία από τις τροφούς του Δία. Οι πηγές της βρίσκονται κοντά στο χωριό Πέτρα, ενώ οι εκβολές της είναι στον Κυπαρισσιακό κόλπο. Αξίζει να διασχίσετε το Φαράγγι της Νέδας, όπου σε κάθε σας βήμα σας συνοδεύουν μαίανδροι του ποταμού, μικρές λίμνες και καταρράχτες που σχηματίζουν τα νερά του.  Όχι μακριά από τις όχθες του, θα συναντήσετε την αρχαία Φιγαλεία. Στην αρχαιότητα, λέγεται, οι νέοι της πόλης λούζονταν στα νερά της Νέδας για να αποκτήσουν δύναμη, να πάρουν λίγη από την αίγλη του αρχηγού των θεών, του Δία! Αξίζει να κάνετε μια επίσκεψη στην υπέροχη σπηλιά, το Στόμιο, όπου χάνονται τα νερά του ποταμού στην υπόγεια διαδρομή τους και καταλήγουν στον Πάμισσο.

Το μεγαλύτερο μέρος της Νέδας περνά μέσα από το φαράγγι. Στολίζεται από αιωνόβια πλατάνια και επιβλητικές αγριοβελανιδιές, συκιές και χαμηλά πουρνάρια, άγριο αγιόκλημα και μοσχομυρωδάτες δάφνες... Πλούσια είναι και η πανίδα της περιοχής με πολλά μικρά ζώα όπως βίδρες, σπάνια ερπετά και ορισμένα είδη νυχτερίδων. Δυστυχώς, ένα μεγάλο μέρος της βλάστησης του φαραγγιού έπεσε θύμα μεγάλης πυρκαγιάς, αλλά η φύση έχει το δικό της τρόπο να επουλώνει τα τραύματά της και όλες οι αποχρώσεις του πράσινου ήδη κυριαρχούν ξανά στην περιοχή.