EnglishEspañolGreek

Arty Grand Hotel

Ευρετήριο Άρθρων
Μουσεία
Το Μουσείο της Ιστορίας των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ήλιδας
Το Λαογραφικό Μουσείο Ανδρίτσαινας
Δημόσια Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας
Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας
Όλες οι σελίδες

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας

Η μακραίωνη ιστορία ενός από τα λαμπρότερα ιερά της αρχαιότητας ξεδιπλώνεται στα μάτια του έκθαμβου επισκέπτη του Αρχαιολογικού Μουσείου της Ολυμπίας. Στο μουσείο εκτίθενται τα ευρήματα από τον ιερό χώρο της Άλτεως, καλύπτοντας το διάστημα από τα προϊστορικά μέχρι τα πρώτα χριστιανικά χρόνια. Το νέο μουσείο, που εγκαινιάστηκε το 1982.

Η έκθεση μάς ξεναγεί στη χρονολογική εξέλιξη του Ιερού του Δία, από την πρώιμη εποχή του χαλκού μέχρι και τον 6ο-7ο αι. μ. Χ. Μεγάλης αξίας είναι η έκθεση των γλυπτών και η συλλογή των χάλκινων αντικειμένων, η οποία είναι μία από τις πιο πλήρεις παγκοσμίως. Σπουδαία είναι επίσης η συλλογή με τα ευρήματα από πηλό. Οι συλλογές εκτίθενται στις αίθουσες του μουσείου σύμφωνα με τη χρονολογική τους προέλευση, προσφέροντας στον επισκέπτη την ολοκληρωμένη εικόνα της λαμπρής πορείας της αρχαίας ελληνικής τέχνης, σε ένα συνδυασμό των εκθεμάτων μαζί με κατατοπιστικά κείμενα, σχέδια, χάρτες, φωτογραφίες, αναπαραστάσεις και προπλάσματα των μνημείων. Περιδιαβαίνοντας στους χώρους του εξαιρετικού αυτού μουσείου, μπορούμε να δούμε τα πολύ σημαντικά εκθέματά του:

Η έκθεση ξεκινά με τα ευρήματα της προϊστορικής εποχής, κυρίως με κεραμική και λίθινα εργαλεία της Πρωτοελλαδικής ΙΙ και ΙΙΙ περιόδου (2700-2000 π.Χ.). Βλέπουμε επίσης τον τύμβο του Πελοπίου, μέσα από το πρόπλασμα που εκτίθεται στο κέντρο της αίθουσας.

Ως δείγμα της Γεωμετρικής και Αρχαϊκής εποχής, ξεχωρίζει ο αμυντικός και επιθετικός οπλισμός, τα κράνη και τα προστατευτικά των κνημών, οι ασπίδες και οι περίτεχνοι θώρακες, που είχαν αφιερωθεί στο Δία.

Από την Ύστερη αρχαϊκή εποχή και την αρχιτεκτονική πλαστική ξεχωρίζουν το αέτωμα του θησαυρού των Μεγαρέων, το γείσο του θησαυρού των Γελώων και ένας περίτεχνος λέοντας που χρησίμευε ως διακοσμητική υδρορρόη του ναού.

Από την περίοδο του Αυστηρού ρυθμού μας εντυπωσιάζουν τα έργα πηλοπλαστικής. Δεν μπορούμε παρά να θαυμάσουμε το εξαιρετικής τέχνης σύμπλεγμα του Δία με τον Γανυμήδη.

Στη μεγάλη κεντρική αίθουσα εκτίθενται οι εξαιρετικές μαρμάρινες συνθέσεις από τα αετώματα και οι μετόπες από τον ιερό ναό του Δία. Πρόκειται για χαρακτηριστικά έργα τέχνης από την περίοδο του αυστηρού ρυθμού και είναι σίγουρα από τα σημαντικότερα και πιο εντυπωσιακά εκθέματα του μουσείου.

Δυο πολύ σημαντικά γλυπτά φιλοξενούνται στο μουσείο της Ολυμπίας. Το ένα από αυτά είναι η Νίκη, το αριστούργημα του γλύπτη Παιωνίου, και ένα από τα λαμπρότερα έργα της κλασικής περιόδου.

Αλλά και ο δεξιοτέχνης γλύπτης της αρχαιότητας, ο Φειδίας, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από αυτή την απαρίθμηση των αρχαίων θησαυρών. Σε μια από τις πιο εντυπωσιακές αίθουσες του μουσείου θα δούμε από κοντά μήτρες, εργαλεία, ζωγραφική αναπαράσταση του αγάλματος, το πρόπλασμα του εργαστηρίου και άλλα αντικείμενα που βρέθηκαν στο χώρο του εργαστηρίου και που βοήθησαν τον καλλιτέχνη να δημιουργήσει το περίφημο έργο του, το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία, ένα από τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου.

Το πολυφωτογραφημένο και μοναδικά εντυπωσιακό άγαλμα του Ερμή, έργο του γλύπτη Πραξιτέλη, είναι ο κυριότερος εκπρόσωπος της τέχνης στο τέλος του 4ου αι. π.Χ. και μας συγκλονίζει με την πλαστικότητα της μορφής και το μεγαλείο της τέχνης του δημιουργού του.

 Τέλος, αξιόλογη είναι η πλούσια συλλογή των γλυπτών της ρωμαϊκής εποχής. Ανάμεσα στα αγάλματα και τις συνθέσεις ξεχωρίζουν τα αγάλματα από το Νυμφαίο του Ηρώδη του Αττικού.